In 1990 is Enna-Dien Blink begonnen met figurentheater.
Na een jaar van voorstellingen, op verschillende scholen en buurthuizen, werd er met een eigen theaterzaaltje gestart.

In de loop van de tijd zijn de activiteiten zo divers en omvangrijk geworden, dat besloten is een stichting in het leven te roepen, ter ondersteuning van het figurentheater. Sinds februari 2002 is er een professioneel bestuur op afstand, dat adviseert en initiatieven ondersteunt.
De Stichting heeft een vaste locatie in Soest en werkt samen met Artishock. Hierdoor is er een vaste lokatie waar kan worden opgetreden door groepen uit de regio. Er is een bredere samenwerking gevonden met Figurentheater Morgenland en het POPU (Provinciaal Overleg Poppenspelers Utrecht).

Figurentheater:
Bij poppenspel wordt al snel gedacht aan de traditionele poppenkast! Echter, het werken met poppen, figuren en beelden houdt veel meer in en kent door vormgeving, inhoud, ruimte, spel en interactie, haast onbeperkte mogelijkheden als theatervorm.
Stichting Prompt hanteert mede daarom de term figurentheater.
Enkele vormen:

• Figurentheater in de kast: een spel met handpoppen, het meest bekend is Jan Klaassen en Katrijn maar deze zijn heel weinig te zien in professionele vorm. Daarnaast het spelen met sok-en vingerpoppen, op en aan de hand.
  • Stokpoppen: het woord zegt het al poppen op stokken, de wajang pop is hier een goed voorbeeld van. Er zijn een aantal versies: een kop op een stok, een kop en een losse handschoen, een kop en een hand op een stokje. Dit geeft heel andere uitdrukkingsmogelijkheden.
  • Marionetten: Poppen aan draadjes. Deze bewegen schijnbaar zelfstandig. Er gaat een grote magie vanuit. Ze kunnen zomaar, los van de zwaartekracht, bewegen.
  • Objectentheater: Alledaagse voorwerpen, samengestelde voorwerpen en objecten vormen de figuren in een verhaal.
  • Schimmenspel: Geknipte en gesneden figuren werpen hun schaduw op het scherm.

Klik hier om terug te keren naar Beleid
Klik hier om door te gaan naar Doelstellingen